Włochy są znane z wielu wyśmienitych dań, wśród których niewątpliwie ogromną popularność zyskała pizza. Ale jeśli ma ona smakować tak jak powinna, to koniecznie trzeba do jej wytworzenia użyć składników o najlepszej jakości, w tym takich jak mozzarella włoska. Mozzarelle wytwarzane są w wielu krajach, i niekiedy udaje się uzyskać rzeczywiście satysfakcjonujący smak. Ale z kilku powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co oferują producenci z Włoch, nierzadko robiące sery zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Wynika to nie tylko z bardzo dobrego mleka, które pochodzi od bydła wypasanego w czystych rejonach kraju, ale także używanych od wielu lat receptur. Tradycyjna mozzarella buffala jest wytwarzana jedynie z mleka które dają bawolice. Mleko ich ma w sobie trochę więcej tłuszczu, dlatego też cechuje się nieco kwaskowym, a jednocześnie naprawdę delikatnym smakiem.
Buffala to nazwa zastrzeżona wyłącznie dla wybranych regionów Włoch, lecz nabywając ten ser można się spodziewać bardzo dobrej jakości. Jeżeli ktoś zdecyduje się go spróbować, to odwiedzić może jakiś dobry sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, z pewnością uda mu się go tam kupić. Będąc w takim sklepie warto rozejrzeć się za kolejnym ciekawym serem, jakim niewątpliwie jest mozzarella burrata. Cechuje się ona tym, że w środku kulki posiada kieszonkę wypełnioną maślanym płynem, jaka powstaje na etapie produkcji, dzięki dodaniu niedużej ilości masła.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz