Jeśli ktoś miał okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch, to z pewnością zobaczy wiele różnic w porównaniu z tym, co często jest tylko nazywane pizzą. Obecnie można taką pizzę zjeść nie tylko w samych Włoszech, ale też w dużej ilości innych krajów, gdyż ta kuchnia stała się bardzo popularna na praktycznie cały świecie. Ale trzeba zwrócić swoją uwagę między innymi kto ją robi, ale też z jakich produktów ją zrobiono. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że włoskie dania smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Oczywiście zawsze zrobić je można z jakiejś normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, ale to już nie będzie to samo. Szczęśliwie nie ma dzisiaj problemów ze zorganizowaniem takich składników, ponieważ bez żadnego problemu można je kupić w wielu sklepach.
Oczywiście jest dostępna również najprawdziwsza mozzarella włoska, bez której byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten gatunek sera sprawdza się też świetnie w innych ciepłych daniach, na przykład zapiekankach czy tartach, oraz wyśmienicie się komponuje z ziołami i pomidorami w rozmaitych sałatkach. Mozzarellę spotkać można przeważnie pod postacią białych, niedużych kulek, znajdujących się w torebce ze słoną zalewą. Posiada ona delikatną, lekko miękką strukturę, a po rozerwaniu powstają charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Przeważnie jest produkowana z krowiego mleka, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka które pochodzi od bawolic.
Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś dla siebie w ofercie serów włoskich powinny też znaleźć osoby, które nie spożywają produktów pochodzących od zwierząt, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z mleka wysokiej jakości, dlatego ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Ale wynika też z tego, że kuchnia włoska producent stosuje sprawdzone od wielu lat receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz