Smakosze świetnie wiedzą, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą jedynie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, która jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera pochodzących ze słonecznej Italii. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, które pochodzi od wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Ser ten strzępi się trochę, co jest wynikiem jego procesu produkcji. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, tyle że do niej jest wykorzystywane mleko bawołów. Zawiera ono trochę więcej tłuszczu, co przekłada się na ostateczny, charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest lekko kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie była zbyt ceniona przez konsumentów, lecz w ostatnim czasie zaczyna się to bardzo zmieniać.
Duże znaczenie dla tej popularności mają też zdrowotne właściwości, przede wszystkim niska zawartość cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to jest można się mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, ale w środku posiada kieszonkę wypełnioną gęstą śmietanką. Śmietanka ta daje charakterystyczny maślany aromat, tak lubiany przez wielu smakoszy. Włoska mozzarella burrata wytwarzana jest z mleka krowiego, według przekazywanych przez lata receptur.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz