Dania włoskie są cenione na całym świecie za swój niepowtarzalny smak. Trzeba być jednak świadomym, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom kucharzy, lecz również używanym do przygotowywania składnikom. Wielu mistrzów kuchni stosuje wyłącznie produkty włoskie oryginalne, przez co ich dania wyśmienicie smakują. Tak jest chociażby w przypadku mozzarelli, która stanowi nieodłączny składnik wielu potraw, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, którą spotyka się najczęściej w sklepach, produkowana jest z krowiego mleka. Najczęściej występuje pod postacią miękkich, niewielkich kulek umieszczonych w serwatce. Bez problemów ją można kroić nożem, lecz również i rozdzielać palcami na kawałki, jeżeli ma dobrą jakość to wtedy pojawią się charakterystyczne strzępienia. Jednak aby ten ser faktycznie miał odpowiedni smak, to potrzeba sporego doświadczenia podczas jego wytwarzania, oraz najwyższej jakości składników. Bardzo ciekawą, chociaż niezbyt jeszcze popularną wersją jest mozzarella włoska.
W jej przypadku do każdej kulki zostaje dodana nieduża porcja śmietany, jaka później się znajduje w charakterystycznej kieszonce. Smak tego gatunku jest wyjątkowo delikatny i maślany, właśnie dzięki zawartości śmietanki. Całkiem inaczej smakuje mozzarella buffala, jaka uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych wersji. Lekką kwaskowatość i wyrazistość będzie ona zawdzięczać dużej ilości tłuszczów, pochodzących z mleka bawolic, z jakiego jest ona robiona.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz