O smaku wielu kultowych potraw, na przykład takich jak pizza decydują drobiazgi, chociażby takie jak użyte do wytworzenia składniki. Ale żeby tak faktycznie było, to trzeba zrobić ją z dobrej jakościowo mąki i wszelkich dodatków, w tym również mozzarelli. Ten rodzaj sera jest produkowana przez wiele firm w różnych krajach, lecz tylko mozzarella włoska będzie smakować faktycznie tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Wynika to z paru czynników. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę mozzarelli, a Włosi parę ich mają, wszystkie są wytwarzane według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
Najlepsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, wytwarzane są w skomplikowanym procesie, który będzie wymagał dużego doświadczenia i wiedzy, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku klasycznych, najpopularniejszych mozzarelli to będzie to krowie mleko, ale w ostatnich latach do łask wróciło także mleko bawole. Ma ono w sobie dużo większą zawartość tłuszczy, z tego też powodu wytwarzana z niego mozzarella buffala cechuje się lekko kwaskowym, ale delikatnym posmakiem. Jeżeli ktoś będzie chciał posmakować jeszcze czegoś innego, to interesującą opcją dla niego może być mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej kulki jest dodawana nieduża ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu wypływa ze środka delikatna masa, a całość przypomina swoim smakiem masło, zresztą stąd pochodzi ta nazwa. Obecnie włoskie mozzarelle są coraz częściej spotykane w sklepach spożywczych, dlatego raczej nie będzie żadnego problemu z ich znalezieniem.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz