Miłośnicy kuchni włoskiej raczej jej sobie nie wyobrażają bez mozzarelli która będzie pochodzić z tego właśnie kraju. Ten gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, lecz przeważnie są to mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez liczne firmy, części udaje się to całkiem dobrze, lecz jedynie prawdziwa mozzarella włoska smakować będzie tak jak należy. Jest ona nieodłącznym składnikiem każdej pizzy, niejednokrotnie się ją też dodaje do różnych innych dań gorących czy sałatek. Wiele osób przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w zalewie. Ser ten ma delikatny smak i konsystencję, najczęściej też posiada śnieżnobiały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to podczas rozrywania będą się pojawiać charakterystyczne strzępienia.
Sprzedawaną w sklepach mozzarellę produkuje się przede wszystkim z mleka krowiego, lecz we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko pochodzące od bawolic. Aktualnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Niewiele osób wie jednak, że zaczęto go wytwarzać już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Ze względu na dużo większą zawartość tłuszczów w mleku bawolic mozzarella buffala ma bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a jednocześnie jest bardzo bogata w rozmaite odżywcze składniki.
Mozzarelle wytwarzane z krowiego mleka występują we Włoszech także w kilku innych odmianach. Według wielu ludzi świetny smak ma mozzarella burrata. W czasie wytwarzania tworzy się w kulce niedużą kieszeń, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co klasyczny, lecz po przekrojeniu wylewa się jego płynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest maślany i łagodny, to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Jednak chyba najbardziej ceniona pośród wielbicieli włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez lokalnych rzemieślników, według receptur pochodzących sprzed wielu lat.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz