Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najpopularniejsze odmiany włoskich serów mozzarella

Prawdziwe sery z Włoch cieszą się popularnością na całym świecie, i słusznie się cieszą takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Sery takie, jak też pozostałe produkty włoskie robione są wyłącznie z całkowicie naturalnych składników i według receptur przekazywanych przez pokolenia.

Szczególną popularnością cały czas się cieszy mozzarella włoska, stanowiąca podstawę każdej dobrej pizzy. Typowe mozzarelle wytwarzane są oczywiście z mleka krów, są w formie miękkich, białych kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Klasyczna mozzarella jest najbardziej powszechna, ale warto też zwrócić uwagę na inne jej odmiany, jakie zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.

Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową cechą jest to, że produkuje się ją z mleka bawolego. Na początku nie doceniano jej specjalnie, lecz dzisiaj zmienia się to mocno ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko ma większą zawartość tłuszczu, lecz przy tym znacznie mniejszy poziom cholesterolu, jest więc dużo bardziej zdrowe od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Z kolei ten ser w pierwszej chwili przypomina tradycyjną mozzarellę, lecz jego konsystencja jest zupełnie inna, z półpłynnym środkiem. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego z dodatkiem śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu maślany, oryginalny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY