Podczas upalnych, letnich dni na różne sposoby można szukać ochłody. Dużo osób wybierze zapewne jakiś zimny deser, taki jak na przykład granitę. Od pewnego czasu da się w bardziej popularnych miejscach zobaczyć urządzenia z przezroczystymi pojemnikami, w jakich jest mieszana kolorowa masa. Ta masa to po prostu jak zmrożone kryształki lodu, a deser ten nazywany jest granitą. Wymyślony został w południowych Włoszech, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To właśnie tam po raz pierwszy wymieszano cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zmrożono jednocześnie mieszając.
Pod wpływem ujemnych temperatur woda zamarza, ale przez to że jest ciągle mieszana, to zaczynają się tworzyć kryształki. Dzięki temu granita daje duże orzeźwienie, co z pewnością doceni każdy jak na zewnątrz świecić będzie upalne słoneczko. Dodatkową zachętą do kupna i skosztowania jest wygląd tego deseru, a ten faktycznie wygląda niesamowicie. Granitę przygotowuje się w dużych maszynach, znanych jako granitory.
Typowy granitor będzie miał od jednego do kilku dużych pojemników, w których jest woda i dodatki. Aktualnie poza typową cytrynową wersją proponowanych jest dużo innych wersji smakowych, sprzedawcy eksperymentują tu bardzo mocno żeby zachęcić swoich klientów do zakupu. W pojemnikach znajdują się też specjalne mieszadła, które wolno się obracają, mieszając ciągle znajdującą się w środku masę. Z reguły na takim stoisku z granitą można także zobaczyć rozmaite akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz