Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Czym cechują się prawdziwe włoskie mozzarelle

Miłośnicy włoskiej pizzy wyczują od razu, czy robiona jest ona z oryginalnych składników, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno sosu pomidorowego i mąki, jak również sera mozzarelli, który jest również konieczny w tej wyśmienitej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może się pojawić jedynie prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać wszystkie sekrety jej produkowania, które mają bardzo duży wpływ na smak i konsystencję.

Ser ten sprzedaje się przeważnie w postaci niewielkich kulek w zalewie. Posiada bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu tworzą się tak charakterystyczne włókna. Prawdziwa mozzarella jest produkowana z mleka krowiego, jakie się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu całości tworzy się gęsty skrzep, z którego następnie są formowane kulki i wkładane do słonej zalewy. Ale przed tym masa jest zalewana ciepłą wodą, to właśnie ten proces jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ser ten charakteryzuje się stosunkowo miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po roztopieniu mocno się ciągnie.

Jeśli ktoś by chciał nabyć prawdziwą włoską mozzarellę, to powinien poszukać jej w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli miał będzie nieco szczęścia, to znajdzie tam również inne odmiany z tej rodziny serów, takie jak na przykład buffala czy burrata. Mozzarella buffala jest dla odmiany wytwarzana z bawolego mleka, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To wpływa mocno na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, choć powoli zaczyna się to zmieniać.

Bardzo ciekawie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, ale w procesie produkcji dodaje się niewielką ilość śmietanki. Tworzy się w tym celu specjalną kieszonkę, do której ta śmietana będzie wlana. Tym sposobem smak burraty jest lekko maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY